خدمات مالکیت فکری

فعالیت خود را مطمئن و قانونی کنید

اختراع

اختراع

ثبت، تمدید و انتقال

طرح-صنعتی

طرح صنعتی

ثبت، تمدید و انتقال

علامت-تجاری

علامت تجاری

ثبت، تمدید و انتقال

مالکیت معنوی در تعریفی ساده به حق و حقوقی اشاره دارد که به‌ ایده‌پردازان، هنرمندان و خالقان یک اثر هنری داده می‌شود تا از دستاوردها، ایده‌ها و آثارشان حمایت شود. در این میان تمامی دارایی‌های فکری و معنوی شامل کتاب، عکس، تابلو نقاشی، اختراع، علامت تجاری، طرح صنعتی و … در مجموعه این دستاوردها و آثار قرار می‌گیرند. اهمیت مفهوم مالکیت معنوی تا آنجاست که سازمانی در سازمان ملل به آن اختصاص داده شده است.
مقررات مربوط به مالکیت معنوی از ایده‌ها، طراحی‌ها و آثار حمایت می‌کند تا هم باعث بالا رفتن انگیزه برای رشد و پیشرفت در میان ایده‌پردازان و هنرمندان و خالقان هنری شود و هم مدیریت و تجاری سازی آنها به واسطه این حقوق به آسانی امکان‌پذیر باشد. همچنین با وجود مالکیت معنوی یک کسب‌وکار با توجه به ایده‌های نو و بدیعی که دارد از مخاطرات پیش‌رو حفظ می‌شود و اصالت خود را حفظ می‌کند.
هرچند در گذشته دارایی‌های فیزیکی یک کسب‌وکار اولویت و اهمیت داشت اما اکنون این ایده‌ها و دانش فنی است که ارجح است و حرف اول را می‌زند. برای نمونه می‌توان به ارزش یک نام تجاری اشاره کرد که ممکن است تا چندین میلیارد دلار تخمین زده شود. این آفریده‌های فکری که متضمن ابتکار و تخیل هستند اقسام و انواعی دارند. برای نمونه می‌توان به مالکیت ادبی و هنری (کپی‌رایت)، مالکیت صنعتی، حق اختراع، طرح‌های صنعتی وغیره اشاره کرد.

بنابراین سروکار ما با رشته‌ای حقوقی است که دارای اهمیت بسیار است. از آنجا که انسان در تمامی عرصه‌های علمی، هنری، اقتصادی، سیاسی و غیره ناگزیر از پیش گرفتن روش‌های خلاقانه است، حقوق مالکیت فکری بسیار می‌تواند در ایجاد انگیزه و آسان‌تر پیش گرفتن راه تاثیرگذار است.

افراد مخترع، طراح، مؤلف که با اتکا به ذهنی خلاق در تلاشند محصولات، آثار، خدمات و کالاهای بدیع را به نفع اعضای جامعه عرضه کنند، با وجود حق مالکیت بر روی آثار آسان‌تر و مطمئن‌تر فعالیت می‌کنند.

از یک سو مخترع از اختراعی که انجام داده به عنوان مالک فکری می‌تواند محافظت کرده و از سود ماحصل آن، بهره ببرد. و از طرفی دیگر با وجود این قوانین و حقوق موجود، مردم جامعه راحت‌تر می‌توانند از منافع اختراع صورت گرفته منتفع شوند.

برای نمونه یک اختراع دارویی در علم پزشکی هم به سازندگان نفع می‌رساند و هم به استفاده‌کنندگان. این درست برخلاف اموال مادی است. اموالی از قبیل زمین، خانه، ماشین که تنها حق مالکیت و بهره مندی آن به شخص مالک تعلق دارد، دیگر به افراد جامعه سودی نمی‌رساند. اما در دنیای مالکیت معنوی علاوه بر منتفع شدن فرد یا افرادی که طرح یا محصولی خلاقانه را عرضه کرده‌اند، دیگر اعضای جامعه نیز منتفع می‌شوند.

مالکیت-معنوی

قانون مالکیت معنوی در ایران

باتوجه به مقدمه گفته شده درباره ماهیت و اهمیت مالکیت فکری، جایگاه مالکیت فکری در ایران چگونه است؟ آیا قوانین موجود در جهت حمایت از حق مالکیت فکری هستند؟ از سال‌ها پیش مسئله ی مالکیت فکری مورد توجه قرار داشته و بر همین اساس «قانون ثبت علائم و اختراعات» مصوب سال ۱۳۱۰ و آئین‌نامه اصلاحی آن مصوب سال ۱۳۳۸ در حوزه صنعت و تجارت، حق مخترع و مالکیت فکری را پوشش می‌دهد.

همچنین ایران نیز در پیمان بین‌المللی معروف به «اتحادیه پاریس برای حمایت از مالکیت صنعتی و تجارتی و کشاورزی » که در سال ۱۸۸۳ تصویب شد، در سال ۱۳۳۷ ملحق شد. حق مؤلف و حقوق هنرمند نیز با وجود قانون حمایت از حقوق مؤلفان و مصنفان و هنرمندان مصوب سال ۱۳۴۸ و آئین‌نامه اجرائی آن مصوب ۱۳۵۰ در کنار «قانون ترجمه و تکثیر کتب و نشریات و آثار صوتی» مصوب ۱۳۵۲ که از منابع قانونی در این زمینه محسوب می‌شود، حمایت می‌شود. از دیگر تلاش‌های انجام گرفته برای قانونمند‌تر کردن مفهوم مالکیت فکری در ایران تصویب قانون حمایت از نشانه‌های جغرافیایی کالا مصوب ۱۳۸۳ و آئین نامه مربوط به آن‌ مصوب ۱۳۸۴ است. همچنین تصویب قانون ثبت اختراعات، طرح‌های صنعتی، علائم تجارتی مصوب ۱۳۸۶ و آئین نامه اجرائی مصوب سال ۱۳۸۷ نیز در این زمینه وجود دارد.

موضوع دیگر که در این زمینه مطرح است، نحوه ثبت اختراعات در ایران است. متقاضیان ثبت اختراع کافی است با مراجعه به سامانه مالکیت معنوی اختراعات، به ثبت اختراع خود بپردازند. ارائه اظهارنامه برای ثبت اختراع تنها به صورت الکترونیک و با ورود به حساب کاربری مقدور است. در ادامه به مدارک مورد نیاز اشخاص حقیقی و حقوقی برای ثبت اختراع اشاره می‌کنیم.

مدارک مورد نیاز برای ثبت نام در سامانه مالکیت معنوی

اشخاص حقوقی

  1. ثبت نام در سامانه ثنا
  2. تصویر کارت ملی هوشمند به همراه صفحه اول شناسنامه صاحبان امضا
  3. تصویر آگهی تاسیس و یا تغییرات شرکت
  4. آدرس ایمیل، شماره ثابت و شماره تلفن همراه به نام صاحبان امضا

اشخاص حقیقی

  1. ثبت نام در سامانه ثنا
  2. تصویر کارت ملی هوشمند به همراه صفحه اول شناسنامه
  3. آدرس ایمیل، شماره ثابت و کد پستی
  4. شماره تلفن همراه به نام شخص

ثبت درخواست مشاوره

جهت مشاوره سریع‌تر می‌توانید با شماره ۸۸۸۱۱۰۲۳ تماس حاصل فرمایید و یا فرم زیر را تکمیل کنید.

[wpforms id=”4971″]